Dylan Schaakt…

door | december 6, 2019

Van Montaigne naar Bob Dylan, een grote stap? Niet echt…

In de woelige jaren 60 en 70 vond je in vele bruine kroegen (en ook in mijn gehuurd appartementje) een poster met “Dylan for President”.

Toen een boutade, in de huidige toestand misschien niet eens zo gek?

Ik heb heel wat concerten van Dylan bijgewoond, o.a. met m’n kinderen, die natuurlijk van kindsbeen af in het Dylanisme zijn grootgebracht. Ze waren trouwens erg onder de indruk van de optredens van deze onvoorspelbare en ondefinieerbare troubadour. In de familie noemen we hem overigens “Nonkel Bob”… Dylan was ook de enige die mij ooit in een voetbalstadion heeft binnengekregen! In 1978 speelde hij, na een heel lange periode van afwezigheid in Europa, in het Feyenoord stadion in Rotterdam, voor 50.000 enthousiaste fans . Het was de eerste keer dat hij in Nederland optrad. In het voorprogramma speelde toen blueszanger en -pianist Champion Jack Dupree, overleden in 1992.

In de hevige discussies, eigen aan die militante tijd, placht ik – na de nodige trappisten – bij hoog en bij laag te beweren dat Dylan ooit de Nobelprijs literatuur zou krijgen. Het heeft tot 2016 geduurd voor men mij eindelijk gelijk gaf (“voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse liedtraditie”). Over deze beslissing is eindeloos gepalaverd. Uiteraard zit ik in het “pro”-kamp, maar ik begrijp ook de argumenten van de andere mening. O.a. onze Kristien Hemmerechts was pisnijdig, maar dat was misschien meer uit rancune dan wat anders? Ze beweerde dat Dylan niet eens een boek geschreven heeft. Dat klopt niet! In 1971 verscheen (het schier onleesbare) “Tarantula”, en in 2004 werden de “Chronicles, volume one” gepubliceerd, ook in Nederlandse vertaling. Dit boek kreeg wel goede recensies, en ik heb het met plezier gelezen. Een “volume two” is blijkbaar nooit verschenen, en ook dat hoort weer bij de onvoorspelbare Dylan.

Enfin, komaan Luc, dit is een website van een schaakclub! Wat kom je nu weer aandraven met … Bob Dylan? Wel, Robert Zimmerman (zijn eigenlijke naam) speelt schaak! Er zijn nogal wat foto’s van een schakende Dylan, vandaar …

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucas