Oplossen voor 24 april… Voettocht naar Scherpenheuvel!

door | april 16, 2018

Voettocht naar Scherpenheuvel…

Marcheer! Landsknecht, marcheer!!

Bron “Spornik Sjachmatnii Kombinatchii”

S.D. Ivatsjenko – Kiev 1988

           In deze partij en precies op dit ogenblik (!) slaakt zwart een hoopvolle zucht van verlichting. De remise (na promotie tot dame) behoort beslist tot de mogelijkheden en is ook het doel! Met een beetje geluk en uiteraard ook een zwijm van twijfel bij wit kan zwart remise houden! Een belabberde stand voor wit, want die heeft steun van de ver achtergebleven koning nodig om mat te kunnen bieden. Maar elke witte koningszet om dichterbij te schuiven is een “verloren” tempo en daarvan kan zwart gebruik maken om zijn enige pion te laten promoveren. En indien zwart dame kan maken, daagt aan de kim toch een stralende remise-zon op! Precies dàt moet wit beletten of enkel toestaan op het laatste  momentje. De kans hiertoe bestaat, maar ze is klein!  Wit mag niet uit het vuistje zo maar wat zetten plaatsen! Want vooraleer wit het beseft loopt zwart de reddende remisehaven binnen!

Na een denderende partij mag wit zoiets niet aanvaarden! En inderdaad is deze stand voor wit (aan zet!) gewonnen, moet enkel nog worden afgemaakt… Maar hoe die lang “tegendraadse” aap uit de witte mouw komt is nu de zaak. Over verbruikte bedenktijd wordt niet gezeurd, want die hebben beide “matadors” nog voldoende. De opdracht is dus: Wit aan zet en wint.  Zwart speelt altijd de beste voortzetting, daarom kom je pas tot mat maximaal op de 21ste (!) zet… De oplosser moet voortdurend uitkijken naar de worsteltrucs van de vaderlijke zwarte vorst met de schreiende kleuter aan de hand!

Zend of stuur of bel uw “Voettocht naar Scherpenheuvel” aan i.van@pandora.be (postadres: Overhout 13, 2170 Merksem – of telefonisch 03/645.46.77 steller dezes is meestal thuis!) – en tussen de deelnemers (uiteraard mits een plausibele oplossing van b.v. maximaal 21 zetten) wordt een schaakboekje of drie verloot. U heeft een ganse week bedenktijd!! Dus uiterste dag/uur van inzenden:

23 april 2018 – 23u59’ – i.van@pandora.be – of naar Overhout 13, 2160 Merksem.

Er bestaan in dit land keurige processietochten (ook genoemd “bedevaart” met vrij veel “stop- en rustplaatsen) naar Scherpenheuvel (vanuit Berchem-Antwerpen een dikke 55 kilometer te voet) maar dit is een schaakmars naar het “Land van Mat”… Een goede raad voor onderweg: strooi een  flinke wolk talkpoeder in je marsschoenen en je loopt gewaarborgd een heel eind verder… Laat voorbijgangers maar schaterlachen als ze die witte wolken uit je schoenen zien opstuiven, telkens je een stap zet. Maar dóe het eens, schudt enige talk in uw schoenen en zie! De oplossing loopt!…