De Rare Vogels

By | januari 15, 2018

Van een fel Partijtje bij S.K. “Dravo”

De beide heren Wittebol en Swartenbroeckx, leden van de achtbare schaakclub DRAVO (De Rare Vogels) waren in het eigenste clublokaal weer eens aan de slag voor één van hun altijd verbluffende en merkwaardige partijen. Na een goede 90 minuten spelen bereiken ze de volgende, en inderdaad erg merkwaardige stelling:

DRV01 – Wittebol-Swartenbroeckx
Clubkampioenschap DRAVO 2013
(bron: dr Karl Fabel – 1946)

8+12     Wit aan zet.

Plots balt Wittebol de vuist en terwijl hij 1.♘c2 speelt zegt hij nogal spottend tegen de zwartspeler: “Hierzie, kameraad! Nu mag je doen wat je wil, maar dit keer gaat je dame er zonder meer aan!”

“Een ogenblikje, makker!” antwoordt de andere, “Ik laat mijn dame zo maar niet inpikken. Dat staat vast”. Waarop Wittebol replikeert: “Je ziet toch dat tegen 2.♘xb4 niets te beginnen is. Je staat dan schaak met een vorkzetje dat je de dame kost. Je mag dan nog de koning verplaatsen, ik heb te allen tijde je dame te pakken!” Daar durf ik een briefje van 10 Euro op verwedden en meer ook als ’t moet. Je dame gaat eraan!”

Swartenbroeckx had een tijdje zitten nadenken en ingespannen op de stelling zitten staren, maar plots schudde hij “neen” met een wijsvinger. “Ik neem die weddingschap aan” zei hij, “Voor 10 Euro gewed dat je in dit spel mijn dame niet te pakken krijgt”.

De lezer weet hoe het gaat: getuigen erbij, wat geleuter en dan werd meteen de partij voortgezet. Wat speelde Swartenbroeckx in antwoord van 1.♘c2 en wat gebeurde er verder? Kon Wittebol de zwarte dame naar het stukkendoosje verwijzen en zo ja of niet, waarom dan wel of niet?

 

Antwoord:

Wittebol had gespeeld 1.c2 en Swartenbroeckx beantwoordde die zet met 1…e6!! Waarop Wittebol triomfantelijk 2.xb4+ speelde en – jawel! – mat! Waarop deze partij meteen afgelopen was en er geen verdere zetten mochten of konden worden gedaan. Waardoor wit weliswaar de partij won, maar de weddingschap verloor, vermits de zwarte dame nog steeds en ongeslagen op het bord stond!!

 

Ignaas Vandemeulebroucke